Sabtu, 9 Mac 2013

Apam Belang Suka Hati

Bahan2...
4 biji telur gred B ~ fresh eggs
1 sudu besar ovelet
Santan 200 ml + 50 ml air
Gula halus 220g
Tepung 300 g ~ diayak
1 sudu teh soda bikarbonat
Coklat emulco n strawberi emulco
1 sudu kecil Esen vanila

Cara2...
Pukul telur n gula n ovelet sampai gebu... Gebu segebu2nya... Biar smpi jd berat...
Masukkan santan + air + esen vanila.. Pukul lagi....
Masukkan tepung + soda yg telah diayak.... Dan kacau sekata....
Bahagikan 3 bahagian... 1 bahagian dgn coklat... 1 bahagian strawberi.... 1 bahagian asli...
Lapik loyang dgn minyak n baking paper..
Sendengkan loyang.. Dan tuang adunan berselang seli..n maksudnya 2 sudu merah pastu 2 sudu putih pastu 2 sudu coklat... Loyang boleh disedendengkan dgn buku yg tebal.. Atau dgn landas jer...
Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak....

Tips....
1. Adunan kena berat agar dpt jd apam yg gebu mcm kek...
2. Pakai telor baru...
3. Guna santan kotak....
4. Penutup pengukus dibalut dgn kain.. Bg mengelakkan air masuk ke dlm adunan...
5. Pakai tepung kek pun boleh...

Sekian... Selamat mencuba...

Tiada ulasan: